Начало » Продукти » Полезните свойства на яйцата
Полезните свойства на яйцата
Яйцата са пълноценен продукт. Те съдържат всичките 9 есенциални аминокиселини и това ги прави отличен източник на висококачествен протеин.
Консумацията на дори едно яйце на ден подобрява скелетната мускулатура и предпазва организма от някои болести, като сърдечни заболявания и слепота.
Едно яйце осигурява на организма следните проценти от препоръчителния дневен прием на витамини и минерали:
Витамин A - 8%
Витамин E - 9%
Рибофлавин - 14%
Витамин B6 - 2%
Витамин B12 - 29%
Витамин D - 8%
Тиамин - 3%
Ниацин - 7%
Фолиева киселина - 15%
Пантотенова киселина - 15%
Магнезий - 2%
Желязо - 4%
Калций - 2%
Фосфор - 6%
Цинк - 5%
Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.
Дълго време диетолозите съветваха да се внимава с консумацията на яйца. Изследвания на британски учени обаче категорично опровергават лошата слава на яйцата. Според тях яйченият холестерол не е вреден за организма и няма причина да се страхуваме от него.
Рецепти с яйца
Рецепти за омлет
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Продукти: