Начало » Продукти » Полезните свойства на яйцата


Полезните свойства на яйцата

Полезните свойства на яйцата

19 Декември 2011 | Силвия Кабаиванова

Яйцата са пълноценен продукт. Те съдържат всичките 9 есенциални аминокиселини и това ги прави отличен източник на висококачествен протеин.

Консумацията на дори едно яйце на ден подобрява скелетната мускулатура и предпазва организма от някои болести, като сърдечни заболявания и слепота.

Едно яйце осигурява на организма следните проценти от препоръчителния дневен прием  на витамини и минерали:

Витамин A - 8%
Витамин E - 9%
Рибофлавин - 14%
Витамин B6 - 2%
Витамин B12 - 29%
Витамин D - 8%
Тиамин - 3%
Ниацин - 7%
Фолиева киселина - 15%
Пантотенова киселина - 15%
Магнезий - 2%
Желязо - 4%
Калций - 2%
Фосфор - 6%
Цинк - 5%

Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.

Дълго време диетолозите съветваха да се внимава с консумацията на яйца. Изследвания на британски учени обаче категорично опровергават лошата слава на яйцата. Според тях яйченият холестерол не е вреден за организма и няма причина да се страхуваме от него.

Рецепти с яйца
Рецепти за омлет

Статията е прочетена: 5960 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама