Начало » Продукти » Полезни факти за смокинята


Полезни факти за смокинята

Полезни факти за смокинята

17 Септември 2011 | Az-gotvia

Смокинята е източник на калий и въглехидрати, съдържа витамин В6, който отговаря за производството на серотонина, наричан още "хормон на щастието".  Смокинята действа болкоуспокояващо, тонизиращо и стимулира апетита.

Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 гр. въглехидрати, пектин, минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, манган) и нито грам мазнини. С това тя може да бъде част от есенната диета. Сушените смокини са с променен състав, като делът на минералните съставки нараства значително. Те съдържат и много полезни витамини: В1, В2, РР, Е и значително количество оксалова киселина.

С богатото си съдържание на калий и захари смокинята е добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът са полезни при анемия. Освен това плодът е представян като символ на еротичното и женственото. Формата на смокиновия лист и млечния сок, отделян от дърветата, са привнесли ярък сексуален оттенък в символиката на плода.

Статията е прочетена: 4085 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди