Начало » Продукти » Полезни факти за ягодите
Полезни факти за ягодите
Ягодите са източник на витамин С, манган, диетични фибри, йод, калий, фолат, витамин В2, витамин B5, витамин В6, омега 3 мастни киселини, магнезий, мед, както и витамин К. Ягодите съдържат и много полезни фитохранителни вещества - флавоноиди, антоцианидини и елагова киселина.
Този вкусен плод помага за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. Учените смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства. Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане.
Ягодите са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване поради високото съдържание на витамин С.
Те са богати са на захари (6.5-11%), включително на фруктоза (3.6-3.8%), глюкоза (1.3-1.6%), захароза (1.6-2.7%). Доказано е, че фруктозата и глюкозата бързо се разлагат в организма и по тази причина ягодите не повишават нивото на холестерола. При консумирането им в големи количества не се затлъстява, което ги прави полезни за хора на диети за отслабване и за спортисти, когато са в период на изчистване на мазнини.
Ягодите съдържат органични киселини - лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова, които подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането. Плодът съдържа и голямо количество фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Продукти: