Начало » Хранене » Намаляването на солта вреди повече, отколкото помага


Намаляването на солта вреди повече, отколкото помага

Намаляването на солта вреди повече, отколкото помага

12 Ноември 2011 | БГНЕС

Намаляването на солта може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне, тъй като увеличава количеството на химикалите, вредни за сърцето, предупредиха учени.

Изследователи от Копенхагенския университет съобщиха, че намаляването на солта увеличава вероятността от смърт при някои пациенти, страдащи от проблеми със сърцето. Анализ на предишни 67 изследвания с участието на над 40 000 души показало, че намаляването на приеманата сол, повишава с 2,5% нивата на холестерола и със 7% типа мазнини, които могат да причинят съсиреци в кръвта. Намаляването на солта кара също така бъбреците да отделят повече от протеин, наречен ренин, и от неговия хормон алдостерон, свързван с високото кръвно налягане.

"Повишаването на холестерола води и до повишаване на опасността от смърт от сърдечно заболяване", заяви ръководителят на изследването д-р Нийлс Граудал. Според него, вместо да намаляват приеманото количество сол, хората трябва да се съсредоточат върху отказа от цигарите, намаляването на алкохола и свалянето на килограми. Изследването подкрепя проучване на учени от университета в Ексетър, според което няма категорично доказателство, че намаляването на приеманото количество сол понижава опасността от сърдечно заболяване или преждевременна смърт.

Статията е прочетена: 3453 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди