Начало » Съвети и идеи » Готварски мерки и грамажи
Готварски мерки и грамажи
В рецептите често се използват различни мерителни единици - чаена чаша, кафяна чаша, лъчица, шепа, бучка и т.н. За ваше улеснение предлагаме таблица за определяне на теглото на най-често употребяваните при готвенето продукти.
МЕРКИ С ЧАЕНА ЧАША Брашно 130 г Вода 200 мл. Грис 160 г Галета 130 г Захар на пясък 200 г Захар пудра 180 г Кисело мляко 200 г Прясно мляко 220 г Леща 200 г Фасул зрял 150 г Масло растително 180 г Масло краве 210 г Маргарин 240 г Мас 240 г Нишесте 125 г Ориз 220 г Орехови ядки цели 110 г Орехови ядки счукани 130 г Орехови ядки смлени 70 г |
МЕРКИ С КАФЯНА ЧАШКА Брашно 50 г Вода 75 г Грис 70 г Галета 60 г Доматено пюре 80 г Захар на пясък 70 г Захар пудра 60 г Кисело мляко 80 г Прясно мляко 80 г Какао 30 г Леща 70 г Фасул зрял 70 г Масло растително 50 г Масло краве 75 г Маргарин 60 г Мас 70 г Нишесте 40 г Ориз 80 г Орехови ядки цели/счукани/смляни 40 г/50 г/25 г Стафиди 60 г |
МЕРКИ СЪС СУПЕНА ЛЪЖИЦА Брашно 10 г Грис 12 г Галета 12 г Доматено пюре 40 г Желатин 15 г Захар на пясък 20 г Захар пудра 18 г Кисело мляко 20 г Прясно мляко 15 г Какао 15 г Лютеница 20 г Масло растително 20 г Масло краве 40 г Маргарин 50 г Мас 50 г Нишесте 20 г Ориз 30 г Оцет 10 г Орехови ядки очукани 20 г Орехови ядки смлени 7 г Сол 15 г Стафиди 25 г Червен пипер 12 г Вода 20 г |
МЕРКИ С ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА Брашно 3 г Грис 7 г Галета 6 г Доматено пюре 20 г Желатин 6 г Захар на пясък 10 г Захар пудра 5 г Кисело мляко 8 г Прясно мляко 6 г Кимион/Ким/Канела 1 г Какао 5 г Копър сушен 1,5 г Кафе еспресо 2 г Кафе смес 5 г Лютеница 7 г Масло растително 5 г Масло краве 7 г Маргарин 10 г Мас 20 г Нишесте 10 г Ориз 10 г Оцет 5 г Орехови ядки очукани 10 г Орехови ядки смлени 5 г Сол 5 г Сода бикарбонат 7 г Стафиди 12 г Червен пипер 5 г Чер пипер смлян 1 г Чубрица/Джоджен 2 г |
ДРУГИ ПРАКТИЧНИ МЕРКИ
Кашкавал колкото кибритена кутийка - около 30 г
Сирене колкото кибритена кутийка - около 30 г
Мая колкото бучка захар - около 12 г
Мая колкото голям орех - около 20 г
1 щипка (сол, захар, брашно, чер и червен пипер) - 1 г
1 шепа ориз - около 50 г
1 шепа сол - около 80 г
1 шепа жито - около 55 г
Масло колкото яйце - около 50 г
1 бучка захар - около 6 г
1 яйце - около 50 г
1 чушка - около 50 г
1 домат - около 70-100 г
1 картоф - около 40-100 г
1 морков - около 30-40 г
1 малка глава лук - 30-40 г
1 голяма глава лук - 100 г
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Съвети и идеи:
- Как да почистим петната в кухнята
- Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
- Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти