Начало » Съвети и идеи » Малки кулинарни тайни и съвети


Малки кулинарни тайни и съвети

Малки кулинарни тайни и съвети

19 Септември 2011 | Az-gotvia

Изваждайте яйцата от хладилника поне 20-30 минути преди да ги ползвате. Ако трябва да отделите белтъка, можете да направите две дупчици от двете страни на яйцето и той ще изтече. Жълтъкът може да се запази в хладилника няколко дни.

Ако искате да проверите дали са пресни яйцата, сложете ги в съд с 1 литър вода и 120 г. сол. Пресните яйца ще останат на дъното водоравно, а най-старите (на повече от 30 дни) ще плуват на повърхността с тъпата част нагоре.

Нарязан лук, може да се запази за няколко дни на студено в захлупен стъклен съд като се смеси с олио.

Може да използвате тънко нарязани филийки лук, разделени на отделни пръстенчета за украса на салати, сандвичи и хапки. Оваляйте ги в червен пипер и ситно нарязан копър или магданоз.

За да намалее загубата на минерални вещества при измиване на зеленчуци, накиснете ги в солена вода. След това ги изплакнете под течаща вода.

При задушаване на пресни зеленчуци добавяйте съвсем малко вода, колкото да не загорят, за да не загубят своя вкус, цвят и хранителните си качества.

Варете картофите в плътно затворена тенджера, на слаб огън в малко вода или на пара. Натопете за 10 минути в солена вода пресните картофи, за да ги обелите по- лесно.

Когато купувате карфиол, прекарайте леко ръката си по повърхността му. Ако е стар, по ръката ви ще останат малки бели трохички.

Карфиолът ще запази белия си цвят при варене, ако добавите във водата 1 к.ч. прясно мляко на 1 литър вода. Съдът не трябва да се похлупва.

Гъбите измивайте бързо под течаща вода, по възможност с четка за зъби. Не е добре да се накисват.

Варете червеното цвекло цяло и необелено, за да не загуби минералните си вещества. Ако от време на време доливате студена вода, така то ще се свари по-бързо. Добавете няколко капки оцет, за да се запази червеният му цвят и за да не се разварят главите. Оставете го да изстине във водата.

Ако нямате време, по-бързо и лесно можете да нарежете магданоза, копъра или зеления лук с ножица.

Повяхнали листни зеленчуци можете да освежите, като ги потопите в хладка вода с лимонов сок.

За да не пръскат картофите, преди пържене ги подсушете или ги оваляйте в малко брашно. Мазнината трябва да е добре сгорещена и да ги покрива.

Отрязаният лимон ще бъде по-дълго време свеж, ако поставите разрязаната повърхност върху порцеланова чинийка, необходимо е да прилепне плътно. За да получите повече лимонов сок, сложете за малко лимона в гореща вода или за 1 минута във фурната или просто го потъркайте с длан върху масата, като го притискате силно.

Мекици, бухти или пържени сладки, които са престояли и поизсъхнали сложете в сито или гевгир над съд с кипяща вода. Така те ще станат меки като току що изпържени.

Статията е прочетена: 4590 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:

Коментари (1)


avatar-male24 Октомври 2016
Даниела Иванова
Защо публикуваното е от 2011г..вече сме в края на 2016г.... Съветите са добри, но това е известно на много хора. Може би една анкета в сайта, насочена към днешните заети жени, а защо не и мъже, анкета с въпроса,, Какви трикове прилагат в натовареното си ежедневие, за да успеят с вкусна храна на трапезата си? "


реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама