Начало » Съвети и идеи » Кулинарни тайни и съвети за готвене на месо


Кулинарни тайни и съвети за готвене на месо

Кулинарни тайни и съвети за готвене на месо

18 Септември 2011 | Силвия Кабаиванова

Преди да нарежете месото го измивайте съвсем бързо, за да не се отмият с водата част от хранителните му сокове.

Поставете месото за 1 час в камерата на хладилника, за да го нарежете по-лесно, ако са ви нужни тънки парчета.

Сложете месото за 5 минути в кипяща вода, преди да го сложите да се пече, за да не се "свие" и да стане по-вкусно. Ако ще пържите или печете на скара месото, подсушете го в суха кърпа след като го измиете. Така ще запази хубавия си цвят.

Нарежете печеното или задушено месо едва когато е изстинало, за да не се рони. Залейте го с топъл сос.

За да направите по-меко и сочно месо от по-старо животно, мариновайте го 20 минути с 1 ч.ч. коняк или 1 лъжица ракия. Овчето месо ще загуби специфичната си миризма, а телешкото ще придобие по-пикантен вкус, ако се намаже с тънък слой горчица няколко часа преди да се пече във фурната.

Съхранявайте сухите и полусухи колбаси в килер, а не в хладилник, за да не загубят вкусовите си качества. Но внимавайте да се не допират.

За да не потъмнее отрязаната повърхност на салама, намажете я с дебел слой краве масло или с белтък.

За да отстраните плесен от колбаси, намокрете кърпа в гъст разтвор от сол и вода и с нея изтрийте плесенясалите места. Така ще предотвратите и образуването на нова плесен.

Ако сте нарязали колбаси, които са позасъхнали, натопете ги в студено мляко за половин час. След това ги използвайте за пица или топли сандвичи.

Измийте рибата за кратко под течаща вода, посолете я, напръскайте я с лимонов сок и я оставете да престои половин час.

Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга. Ако люспите се чистят трудно, полейте рибата с оцет или я потопете за 1 минута в кипяща вода. Ако варите рибата, за да стане месото по-крехко и бяло, а миризмата на риба по-слаба, прибавете към водата 1 ч.ч. прясно мляко.

Статията е прочетена: 7301 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди