Начало » Хранене » Как трябва да се хранят жените според възрастта си
Как трябва да се хранят жените според възрастта си
Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността. Поради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене също трябва да се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия.
Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно – приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти. Възрастта обаче играе не по-малко роля от пола за правилното хранене. Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот:
20-годишните
На тази възраст метаболизмът достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да се забрави за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е диетата да съдържа –риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни и житни култури.
30-годишните
След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите, заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти.
40-годишните
След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс (като тортите). Не бива да се яде и пържено. Тук метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад. Добре е да се намали общия прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти.
50-годишните
Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена спада. Метаболизмът се забавя още, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите. Диетата трябва да включва – пълнозърнести и млечни храни, плодове, а незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването.
60+
След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни. Диетата трябва да включва плодове (ягоди и овощни), месо и риба (без мазнини).
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Хранене:
- Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
- Освежаващи коктейли с кафе за лятото
- Кулинарни предизвикателства за Великден