Начало » Съвети и идеи » 3 трика за перфектно тесто за пица


3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

13 Юни 2023 | Az-gotvia.bg

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.

Омесване на тесто за пица

Всеки етап по направа на тесто е важен, но именно този по замесването на съставките в хомогенна смес поставя основите на вкусната пица. Това е и причината много хора да се откажат от мисията по приготвяне на тестеното изделие в домашни условия и залагат на сигурно – поръчка и доставка на пица от реномирано заведение. Кои са съставките, които трябва да използвате? Има много рецепти за глутенов и безглутенов блат за печене, използване иновативни продукти, като класическите включват:

  • мая – според майстор-пицарите от Domino’s, в основата на мекото, пухкаво и втасало тесто, стои маята;

  • яйца – при приготвянето на блат най-често се използват едно или две яйца;

  • брашно – то може да бъде както класическо, така и пълнозърнесто и други популярни варианти, като царевично, лимецово и други;

  • мазнина – може да използвате разтопено масло, зехтин или олио;

  • течност – в някои рецепти се използва мляко, а в други – вода;

  • подправки – сол и захар.

Пропорциите зависят както от рецептата, която следвате, така и от количеството, което искате да омесите. Маята се разтваря най-добре в топла вода или мляко. Като един от триковете, които са важни при направата на правилната консистенция за разточване, е да спазвате точните пропорции течност, които добавяте. Малкото количество прави сместа жилава, а по-голямото – трудна за разточване.

Втасване на тесто за пица

Една от най-подценяваните стъпки при приготвянето на перфектното тестено изделие, е втасването на еднородната смес. За да получите пухкав, апетитен и мек блат, който да ви помогне да създадете вкусна и ефирна пица, е важно да обърнете внимание на температурата.

Ако оставите сместа да втасва в помещение, лишено от топлина, както и в по-студена стая, няма да получите желания ефект. Най-добре е да завиете сместа с кърпа и да я сложите в близост до топлинен източник, като печка, камина, парно. Не прекалявайте със затоплянето, при прекалено висока температура в помещението, резултатът също е неблагоприятен. Температурният диапазон, който е оптимален за отличното втасване и надигане на сместа, е над 10 и до 35 градуса.

Друг фактор, който може да повлияе неблагоприятно през този етап, е прекалено голямо добавено количество на сол. Това ще забави значително процеса на надигане, а при много завишени пропорции дори може да го преустанови.

Изпичане на тесто за пица

За да получите хрупкава коричка и мекота във вътрешността, трябва да бъдете внимателни през този етап от създаването на перфектния блат за пица. Независимо дали използвате фурна или пещ, източниците на топлинна обработка трябва да бъдат предварително загряти. Обърнете внимание на времето за изпичане – не трябва да бъде нито прекалено малко, за да не остане глетаво тестеното изделие, нито да е препечено, защото така ще загуби своята мекота и ще изсъхне.

Ако използвате пещ, ще ви бъдат необходими от 2 до 3 минути до перфектно изпичане, а при избор на фурна в домашни условия ще ви трябват от 10 до 12 минути. Причината за времевата разлика се състои в градусите, които се развиват по време на термичната обработка. В пещта се пече на 350 градуса, в газовата фурна – 300 градуса, а в електрическата – 250 градуса.

От Доминос съветват да бъдете прецизни във всяка стъпка, защото малка грешка през първия етап може да доведе до непоправими последици в последния. Обърнете внимание и на продуктите, които използвате. Качествените съставки изграждат перфектна еднородна смес, готова за моделиране. 

Статията е прочетена: 4050 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди