Начало » Съвети и идеи » 10 правила за приготвяне на кекс
10 правила за приготвяне на кекс
1. Всички продукти се разбиват винаги в една посока – по посока на часовниковата стрелка или обратно.
2. Яйцата не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура.
3. Важно е как разбивате яйцата. За да стане сполучлив кексът, яйцата се разбиват със захарта по следния начин:
Белтъците се отделят от жълтъците. Разбъркват се за около 1-2 минути и се добавя ¾ от захарта. Разбиват се с миксер, докато не започнат да се оформят розички, а също и докато се втвърдят дотолкова, че при обръщане на купата надолу, не се разтичат. Разбиването на жълтъците става с останалата ¼ от захарта. Разбиват се до момента, в който също, както при белтъците сместа не започне да се оформя на розички.
4. След като белтъците и жълтъците са разбити, жълтъците се добавят към белтъците постепенно без да се използва миксер.
5. Преди да прибавите брашното, то трябва да бъде пресято през сито. Ако не разполагате с такова, може да използвате гевгир. Добавя се постепенно като се използва дървена лъжица за разбъркване.
6. Всички съдове, които използвате за разбиване на сместа и за изпичане, трябва да бъдат сухи.
7. Формата за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно.
8. Кексът се пече по средата на фурната.
9. Кексът се пече при загрята фурна на 180-190 градуса. Първите поне 15 минути, фурната не се отваря.
10. Преди да прехвърлите готовия кекс в поднос, оставете да изстине във формата, в която сте изпекли, за да се отлепи по – лесно.
Ето и една рецепта за лесен кекс:
Необходими продукти:
5 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. вода
1½ ч. ч. пресято брашно
1 ванилия
1 с. л. какао
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците и ¾ от захарта с миксер като спазвате правилото да бъркате само в една посока. В отделен съд разбийте жълтъците с останалата част от захарта. Добавете жълтъците към белтъците като бъркате внимателно с дървена лъжица. Добавете последователно и постепенно като бъркате отново в една посока олиото, водата и брашното, в което предварително сте поставили ванилията. След като сместа е готова, сложете малка част от нея в отделен съд и разбъркайте с какао.
Поставете сместа във форма за кекс, която предварително сте намазали с олио и поръсили с брашно. Първо се сипва какаовата смес, а след това останалата. Пече се при загрята фурна на 180 градуса. Кексът е готов след 15-20 мин. Поръсете с пудра захар след като изстине.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Съвети и идеи:
- Как да почистим петната в кухнята
- Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
- Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти
Илияна Димова