Начало » Съвети и идеи » 10 правила за приготвяне на кекс


10 правила за приготвяне на кекс

10 правила за приготвяне на кекс

19 Април 2013 | Гергана Коджабашийска

1. Всички продукти се разбиват винаги в една посока – по посока на часовниковата стрелка или обратно.

2. Яйцата не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура.

3. Важно е как разбивате яйцата. За да стане сполучлив кексът, яйцата се разбиват със захарта по следния начин:
Белтъците се отделят от жълтъците. Разбъркват се за около 1-2 минути и се добавя ¾ от захарта. Разбиват се с миксер, докато не започнат да се оформят розички, а също и докато се втвърдят дотолкова, че при обръщане на купата надолу, не се разтичат. Разбиването на жълтъците става с останалата ¼ от захарта. Разбиват се до момента, в който също, както при белтъците сместа не започне да се оформя на розички.

4. След като белтъците и жълтъците са разбити, жълтъците се добавят към белтъците постепенно без да се използва миксер.

5. Преди да прибавите брашното, то трябва да бъде пресято през сито. Ако не разполагате с такова, може да използвате гевгир. Добавя се постепенно като се използва дървена лъжица за разбъркване.

6. Всички съдове, които използвате за разбиване на сместа и за изпичане, трябва да бъдат сухи.

7. Формата за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно.

8. Кексът се пече по средата на фурната.

9. Кексът се пече при загрята фурна на 180-190 градуса. Първите поне 15 минути, фурната не се отваря.

10. Преди да прехвърлите готовия кекс в поднос, оставете да изстине във формата, в която сте изпекли, за да се отлепи по – лесно.

 

Ето и една рецепта за лесен кекс:

Необходими продукти:
5 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. вода
1½ ч. ч. пресято брашно
1 ванилия
1 с. л. какао

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците и ¾ от захарта с миксер като спазвате правилото да бъркате само в една посока. В отделен съд разбийте жълтъците с останалата част от захарта. Добавете жълтъците към белтъците като бъркате внимателно с дървена лъжица. Добавете последователно и постепенно като бъркате отново в една посока олиото, водата и брашното, в което предварително сте поставили ванилията. След като сместа е готова, сложете малка част от нея в отделен съд и разбъркайте с какао.

Поставете сместа във форма за кекс, която предварително сте намазали с олио и поръсили с брашно. Първо се сипва какаовата смес, а след това останалата. Пече се при загрята фурна на 180 градуса. Кексът е готов след 15-20 мин. Поръсете с пудра захар след като изстине.

Статията е прочетена: 36843 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:

Коментари (1)


Много полезно !


реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама