Начало » Хранене » Яжте ядки всеки ден


Яжте ядки всеки ден

Яжте ядки всеки ден

13 Септември 2011 | Силвия Кабаиванова

Ядките са много по-здравословни, отколкото се смяташе до сега. Те са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Мазнините, които в изобилие се намират в орехите, бадемите, лешниците и други костеливи плодове намаляват рисковете от някои видове рак, намаляват нивото на лошия холестерол, запазват кръвоносните съдове и ускоряват зарастването на рани. Ядките се препоръчват и на хората, които се занимават с тежка физическа работа.

Ореховите ядки са богати на белтъчини, мазнини, Омега 3 мастни киселини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В-група и цяла гама от микроелементи. Те подобряват нивото на добрия холестерол и намаляват нивото на лошия. Помагат и за зарастването на счупени кости.

Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е (в 100 g се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза). Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене и е идеалната превантивна, мярка срещу болестта Алцхаймер. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини. Най-новите изследвания показват, че някои влакна, които се намират в бадемите блокират абсорбирането на мазнини. Учените доказаха, че след консумирането на бадеми дълго време се запазва чувството на ситост и желанието за хранене намалява. От бадемите не се напълнява, независимо от това, че са калорични.

Фъстъците са богати на витамин В1, В3, Е и цинк. Те помагат за балансирането на нивото на захарта в организма. Витамин В3 влияе позитивно върху нервната система. Като мощен антиоксидант Витамин Е спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Цинкът има ключова роля в изграждането на протеините и за обновяване на тъканите. Препоръчва се да се консумират след тежки заболявания и при силна анемия. Фъстъците нормализират дейността на жлезите с вътрешна секреция.

Шамфъстъкът е добър източник на фосфор, който има ключова роля в заздравяването на костите и зъбите, заедно с калция. Фосфорът играе и роля, свързана с енергийния метаболизъм и с различни ензимни процеси в тялото. Ядката е богата и на Витамин B1, който е препоръчителен за правилно функциониране на сърцето, нервната система и мускулите. Голямото съдържание на витамин С, каротин, калий, фосфор, желязо и калций, които се съдържат в шамфъстъка, са полезни за косата, кожата, кръвоносните съдове, бъбреците и за имунната система.

Лешници - Фината смесица от витамин В в лешниците благоприятно влияят на нервната система и заедно с липидите мазните киселини подобряват работата на мозъка. Лешникът успокоява даже и хронични болежки. Лешниците са добър източник и на Витамин Е, който е силен антиоксидант. Също така, има високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за умножаването на клетките. Лешниците се препоръчват като част от диетата на бременните, като разбира се, не трябва да се злоупотребява с количеството.

Статията е прочетена: 4472 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди