Начало » Съвети и идеи » Готварски съвети за начинаещи


Готварски съвети за начинаещи

Готварски съвети за начинаещи

01 Ноември 2011 | Гергана Коджабашийска

За застройката:
Застройката се прави след като сварената вече супа се свали от котлона. Разбийте яйцето добре и прибавете няколко лъжици студена вода. Отново разбийте. Прибавяйте постепенно по малко от горещия бульон, докато напълните купата, в която сте разбили яйцето. След това постепенно прехвърлете в тенджерата със супата, бъркайки отново.

За да заври бобът по-бързо:
*** сипете 10-20 гр. ракия или
*** оставете да пренощува в съд, пълен с вода.
*** солта се прибавя след като бобът е сварен, минути преди да смъкнете тенджерата от котлона.

За по-добро оформяне на топчетата от кайма за супа топчета или кюфтета: Тогава, когато сами приготвяте каймата трябва да знаете, че каймата се меси, докато не започне да става на конци, в противен случай топчетата ще станат на бучки.

Кюфтета на скара и пържени кюфтета - разлики в приготвянето на каймата:
За разлика от пържените кюфтета, когато се прави кайма за кюфтета на скара не се слагат хляб и яйца.

За да са по-сочни пържените кюфтета:
Намокрете добре средата на хляба /без коричките/ с вода, изцедете добре и прибавете към каймата.

За по-плътна панировка:
За да получите по-плътно панирани чушки /пилешки хапки и др./, оваляйте последователно два пъти в брашно и яйце. Нека яйцето бъде последното, в което оваляте чушката или месото, което ще панирате. В противен случай ако брашното е последно, олиото ще загори, цветът на панираното ястие ще почернее и вкусът ще се измени.

За тестото:
Ако сте начинаещи в омесването на тесто, за да сте сигурни, че сте размесили добре, може да пробвате следния метод: След като омесите достатъчно тестото /когато спре да лепне/, тупайте получената топка 40 пъти в масата. Това е стар изпитан метод на нашите баби за получаването на хубаво омесено тесто.

Кога тестото е втасало достатъчно:

*** при натиск с пръст остава вдлъбнатина, в противен случай тестото приема първоначалната си форма.
*** тестото е втасало достатъчно, когато е уголемило почти двойно размера си.
*** при поставянето на тестото в тавата, когато се оформя завършения вид на питката се оставя да втаса, докато се запълнят дупките между отделните формички.
***питката се намазва с жълтък около 5-10 минути преди да се сложи в печката, за да се изпече.

За да заблестят приборите за хранене:

В голяма тенджера, пълна с вода капнете няколко капки белина и веро. Сложете всички вилици, лъжици и ножове вътре. Поставете на котлона и оставете да врят около 10 минути. След това измийте приборите обилно с веро и вода. Полирайте добре. Тази дезинфекция е добро средство срещу редица болести, свързани със зацапани прибори. Освен това приборите блестят невероятно.

Статията е прочетена: 10438 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди