Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична пита слънчоглед

Празнична пита слънчоглед

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia .bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична пита слънчоглед

Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с правоъгълна форма. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се прегъва по дългата страна. Отново се разточва и се разрязва по средата на два дълги правоъгълника. Те се режат зигзагообразно на триъгълници (както е показано на снимката). От крайните триъгълници се оформя топка, която се слага в средата на намазана с масло тава. Около нея се подреждат триъгълниците с острия връх навътре.

Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се поръсва в средата с ленено семе и слънчогледово семе, а по края със сусам. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (5)


Красива пита!
Аватар18 Февруари 2013
Даниела Иванова
много интересно ...........по-скоро оригинално!!
Аватар17 Февруари 2013
Нина Райчева
Майсторско изпълнение! Браво!
Красота!
Аватар13 Февруари 2013
Диана Димитрова
Уникална е! Браво!



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична пита слънчоглед


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама