Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин E


Какво трябва да знаем за Витамин E

Какво трябва да знаем за Витамин E

11 Август 2011 | Силвия Кабаиванова

Витамин E (токоферол) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е.

Витамин E се синтезира в растенията. Намира се в зародишите на пшеницата, ечемика и царевицата, в листните зеленчуци, зеления грах, морковите, ядките на бадема, ореха. В животинския организъм най-много се съдържа в мозъка, сърцето, мускулите, черния дроб и плацентата.

Най-голяма е нуждата от витамин E през пуберитета, бременността и кърменето, климактериума, при усилено спортуване и тежка физическа работа. Той е необходим за правилното функциониране на половите жлези, влияе на обменните процеси в нервната и мускулната тъкан, участва в обмяната на мазнините. Липсата му води до безплодие и спонтанни аборти. Витамин E има значение за образуването на съединителната тъкан. Обмяната му е свързана с обмяната на витамин A и витамин C.

Статията е прочетена: 2419 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Витамини и минерали:


реклама

реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама