Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козуначни кифлички - II вид
Козуначни кифлички - II вид
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6 яйца (1 яйце е за намазване )
300 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сол
1 кубче мая
2 ванилии
краве масло едно пакетче
брашно, колкото поеме, някъде около килограм
сладко от ягоди (или друго по избор)
Маята се разтваря в 150 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Прибавя се малко брашно, около 4-5 с.л., разбърква се и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се изсипва в тава. Прави се кладенче и след като е втасала кашата от маята, се изсипва там. Прибавя се разтопеното масло. Яйцата и захарта, предварително разбити с миксер, също се прибавят. Добавят се ванилиите и останалото прясно мляко (леко затоплено, като в него е добавена останалата захар, за да се разтвори). Замесва се тесто и се омесва добре. Завива се с кърпа и се оставя да втаса. След като втаса тестото се разделя на три топки. Всяка една се разточва на кръг. Реже се на парченца като торта. Във всяко едно триъгълниче се слагат по една чаена лъжичка от сладкото и се навиват от широката към тясната част, за да станат като кифлички.
Готовите кифлички се нареждат в намаслена с масло тавичка и пак се оставят да втасат на топло. Намазват се с разбито яйце и се пекат на около 200 градуса за около 20 минути. Проверяват се с клечка дали са готови. Кифличките са много подходящи за Великден. Освен тях от същото тесто могат да се направят най-разнообразни форми, които да се използват и като декорация.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Страхотна рецепта и прекрасни снимки!
и ние правим домашни козуначени кифлички, но сме експериментирали за пълнежа с течен шоколад, мармалад от сини сливи и други плодови сладка
Ако желаете, може да сложите линк към Козуначни кифлички - II вид
От форум:
От друг сайт:
Росица Павлова