Начало » Закуски » Рецепти за Други закуски » рецепта Домашноточена закуска със спанак и сирене

Домашноточена закуска със спанак и сирене

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 кг.  спанак
сол - на вкус
чубрица - на вкус
2 яйца
400 мл вода
800 г брашно
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 кубче мая
1 щипка сол
олио - за намазване на тавата
брашно - за разточване на листите и набрашняване на тавата
1 жълтък - за намазване с 1 с.л олио и 2 с.л прясно мляко
200 г. сирене - натрошено
2 бр. пресен лук

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Домашноточена закуска със спанак и сирене

Пресяваме брашното в голям съд. Стопляме леко водата и в нея размиваме кубчето мая. Оставяме го покрито с кърпа за 5-6 мин., като вътре добавяме и 2 с.л брашно. Разбъркваме. Правим кладенче в средата на брашното, което сложихме в съда. Слагаме водата с маята в брашното, плюс с 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол, като не прекаляваме със солта. Разбъркваме колкото можем. Набрашняваме плота. Замесваме меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото го оставяме да втаса на топло. Почистваме спанака. Измиваме го с вода. Слагаме тенджерка с вода на котлона да заври и за 2-3 мин. го попарваме. Аз лично го попарвам, но съм го правила и с не попарен, суров. Изваждаме спанака внимателно. Нарязваме го на дребно. Добавяме сушена ронена чубрица на вкус и малко сол на вкус. Измиваме зеления лук и го нарязваме на ситно. Натрошаваме сиренето. Използваме по-твърдичко, за да се усеща. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките. Вече готов, го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.

Набрашняваме плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал. След като вече е поизстинал спанакът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при спанака, който задушихме, и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак. Разделяме сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката. Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката. Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго. Взимаме  втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската. Да ви е сладко!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Домашноточена закуска със спанак и сирене


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама