Начало » Закуски » Рецепти за Други закуски » рецепта Домашноточена закуска със спанак и сирене

Домашноточена закуска със спанак и сирене

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 кг.  спанак
сол - на вкус
чубрица - на вкус
2 яйца
400 мл вода
800 г брашно
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 кубче мая
1 щипка сол
олио - за намазване на тавата
брашно - за разточване на листите и набрашняване на тавата
1 жълтък - за намазване с 1 с.л олио и 2 с.л прясно мляко
200 г. сирене - натрошено
2 бр. пресен лук

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното в голям съд. Стопляме леко водата и в нея размиваме кубчето мая. Оставяме го покрито с кърпа за 5-6 мин., като вътре добавяме и 2 с.л брашно. Разбъркваме. Правим кладенче в средата на брашното, което сложихме в съда. Слагаме водата с маята в брашното, плюс с 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол, като не прекаляваме със солта. Разбъркваме колкото можем. Набрашняваме плота. Замесваме меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото го оставяме да втаса на топло. Почистваме спанака. Измиваме го с вода. Слагаме тенджерка с вода на котлона да заври и за 2-3 мин. го попарваме. Аз лично го попарвам, но съм го правила и с не попарен, суров. Изваждаме спанака внимателно. Нарязваме го на дребно. Добавяме сушена ронена чубрица на вкус и малко сол на вкус. Измиваме зеления лук и го нарязваме на ситно. Натрошаваме сиренето. Използваме по-твърдичко, за да се усеща. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките. Вече готов, го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.

Набрашняваме плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал. След като вече е поизстинал спанакът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при спанака, който задушихме, и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак. Разделяме сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката. Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката. Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго. Взимаме  втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската. Да ви е сладко!


Продукти: спанак, сол, чубрица, яйца, вода, брашно, олио, оцет, мая, прясно мляко, сирене, лук

Тагове: Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Ако сте решили да разпуснете с приятели и да се позабавлявате в домашна обстановка, съветите, които ще намерите тук, са точно за вас. Дори да организирате събиране, в което фокусът не е насочен към храната, менюто все пак не трябва да остава на заден план, а да бъде правилно подбрано.


още »

Мазнините - Защо не трябва да ги отписваме изцяло

Мазнините - Защо не трябва да ги отписваме изцяло

Специалисти като д-р Огнян Пелов са на мнение, че мазнините в никакъв случай не са „злодеите“, за които всеки ги смята, като според д-р Пелов мазнините не покачват нивата на холестерол в кръвта, нито пък отключват пътя към надебеляването.
още »

Папая

Папая

Папая е считана от мнозина за един от най-добрите плодове, които могат да се консумират.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Домашноточена закуска със спанак и сирене


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама