Начало » Съвети и идеи » Как да станете най-добрият млад готвач


Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

09 Февруари 2017 |

S.Pellegrino с гордост обявява дългоочакваното завръщане на състезанието S.Pellegrino Young Chef, което търси млади кулинарни таланти от цял свят. Третото издание, за което регистрацията стартира на 1-ви февруари 2017, ще включва редица новости, чиято цел е да дадат на участниците повече възможности да демонстиррат и усъвършенстват уменията си, като същевременно получат и така важното място под светлината на прожекторите.

Състазанието ще се проведе в продължение на 18 месеца, като третото издание ще обхване 2017 и 2018 г. В настоящата година ще се случат предварителните кръгове и състазанията по места, а Големият финал ще се проведе през юни 2018 г., когато финалистите ще се борят за титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2018 г. По-голямата продължителност ще даде възможност на участниците да работят по-дълго рамо до рамо с техните ментори, за да подобрят авторските си ястия и да усъвършенстват уменията си, докато се подготвят за финалите.

Победителите в S.Pellegrino Young Chef имат необикновената възможност да получат международна популярност и сериозен кариерен тласък, както и шанса да участват в някои от ежегодните събития на марката по света, включително, но не само, такива, свързани със състезанието Young Chef. “Голяма чест е да бъдеш наречен Млад готвач на S.Pellegrino,” споделя победителят за 2016 г. Мич Лайнхард от САЩ. “Преживяването ми донесе много незабравими моментии съм благодарен за ефекта, който тази титлаще има за кариерата ми. Очаквам с нетърпение да продължа работата си със S.Pellegrino в търсенето на най-добрите млади таланти в света на кулинарията и да бъда ментор на новите състезатели.” Сред победителите в състазанието е и базираният в Ирландия Млад готвач на S.Pellegrino за 2015 г. Марк Мориарти.

За да се разшири достъпа и обхвата в търсенето на таланти, в третото издание е добавен нов географски регион – “Централна АмерикаКарибски регион”, с което участващите региони нарастват на 21. В допълнение, вече ще се приемат кандидатури на английски, испански, китайски мандарин, френски и италиански езици. От всички кандидати се изисква да разбират и говорят английски език, тъй като това е официалният език на състезанието.

Регистрациите за участие в S.Pellegrino Young Chef 2018 стартират на 1-ви февруари 2017 г. на Sanpellegrino.com. Това е и новият дигитален хъб на състезанието, а сайтът FineDiningLovers.com – онлайн списанието за любители на кулинарията от цял свят, което S.Pellegrino и Acqua Panna с гордост подкрепят,  е избран за официален медиен партньор.

В състезанието, което миналата година привлече повече от 3,000 кандидатури, ще се включат 70 топ шеф-готвача като съдии в локалните състезания, 21 млади готвача полуфиналисти от 21 различни географски области и 21 шеф-готвачи ментори, които ще работят индивидуално с полуфиналистите по време на това невероятно предизвикателство.

В глобалното състезание ще журира съдийски панел, т.нар. Седем мъдреци, който е съставен от някои от най-почитаните и признати кулинарни гурута в света. Именно те ще определят победителя в S.Pellegrino Young Chef 2018 на финалите в Милано, Италия.

S.Pellegrino Young Chef е глобално състезание, което включва четири етапа:

ЕТАП I – Онлайн кандидатстване (февруари 2017 – април 2017)
От 1 февруари до 30 април 2017 г., всеки един млад готвач може да подаде своята кандидатура за участие и свое авторско ястие на www.sanpellegrino.com. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie). Пълният списък с изисквания за участие ще бъде публикуван на сайта по-горе.

ЕТАП II – Глобален кратък списък (1 юни 2017)
Всички квалифицирали се кандидати ще бъдат разпределени в 21 региона* в зависимост от техния географски произход. Кандидатурите ще се оценяват от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it), който ще избере 10-те полуфиналисти от всеки географски регион, според петте “златни правила”:

a. СЪСТАВКИ: Умение да подбереш на най-доброто, което пазарът може да предложи по отношение на качество, свежест и уникалност.

b. УМЕНИЕ: Способност да работиш със сурови материали и да ги превърнеш в ястие, което зачита оригиналната им същност.

c. КРЕАТИВНОСТ: Умението да откриваш неизпитани, вдъхновяващи, неочаквани гледни точки, свързани с културата на изтънчено хранене с личен и съвременен стил, като същевременно се поддържа перфектен баланс между вкус и форма.

d. КРАСОТА: Презентация на ястието, която естетически допълва и подобрява състава му.

e. ПОСЛАНИЕ: Умението да предадеш ясно послание чрез работа и лична визия.

ЕТАП III – Локални предизвикателства (7-ми юни31-ви декември 2017)
Десетимата полуфиналисти от всяка от 21 географски области ще се състезават в локалния полуфинален кръг, в рамките на който, във всеки регион, ще се проведат състезания на живо от 7- ми юни до 31-ви декември. По време на тези състезания, полуфиналистите ще трябва да приготвят авторските си ястия пред специално регионално жури от независими топ готвачи, което ще оценява представените ястия на базата на петте златни правила и ще избере победител.

До края на декември 2017, 21 млади готвача от цял свят ще бъдат обявени като официалните финалисти, които продължават към световните финали в Милано, Италия. За всеки финалист ще бъде определен “шеф-ментор” (член на съответното регионално жури), който ще дава насоки и подкрепа на финалиста в подготовката за големия финал.

ЕТАП IV – S.Pellegrino Young Chef Финал (юни 2018)
През юни 2018 г., 21 финалиста ще се съберат в Милано за големия финал, чийто домакин е S.Pellegrino. Те ще се състезават за титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2018, а победителят ще бъде избран от международното жури на Седемте мъдреци.

Пълните правила на състезанието и формата за кандидатстване са достъпни на www.sanpellegrino.com
Следвайте състезанието в социалните медии с хаштаг #SPYoungChef.

* 21 ГЕОГРАФСКИ РЕГИОНА
1. Италия
2. Франция
3. Германия и Австрия
4. Швейцария
5. Испания и Португалия
6. Великобритания и Ирландия
7. Русия/Общност на независимите държави
8. Скандинавия и балтийските страни
9. Източна Европа
10. Белгия, Холандия, Люксембург
11. Средиземноморски страни
12. САЩ
13. Канада
14. Африка и Близкия Изток
15. Централна Америка–Карибски регион
16. Южна Америка
17. Тихоокеански регион (Австралия/Нова Зеландия/Тихоокеански острови)
18. Китай
19. Япония
20. Североизточна Азия
21. Югоизточна Азия

Статията е прочетена: 7729 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама