Начало » Продукти » Пивото тип “радлер” съчетава науката на пивоварството с изкуството на коктейла


Пивото тип “радлер” съчетава науката на пивоварството с изкуството на коктейла

Пивото тип “радлер” съчетава науката на пивоварството с изкуството на коктейла

26 Юни 2014 | Силвия Кабаиванова

С аромат на лимон, портокал, грейпфрут, грозде или касис, бирените миксове, известни и като „радлер“, набират все по-голяма популярност и търсене в България. Те са свежа алтернатива за избор на тонизираща напитка през летния сезон. Дори аз, която не харесвам много бирата, харесах вкуса на „радлер“ с лимон. Освен като готов продукт, този тип смесени напитки често изкушават любителите на „бирената миксикология” (beer mixology), при която науката за пивоварене се среща с изкуството на коктейла.

Пивоварните компании у нас също последваха световните тенденции. От няколко години насам те насочиха усилия към производството и предлагането на българския пазар на 8 марки бирени миксове, за да задоволят търсенията на една модерна и активна група потребители на възраст между 20 и 35 години.

Безспорно тази иновативна тенденция в пивоварната индустрия има голям потенциал поради множеството възможности за разнообразяване на категорията. Ето защо родната пивоварна наука също дава своя принос с изследвания върху качествата на „радлер” бирите. Предизвикателството за нашите учени е още по-голямо, защото в международен аспект резултатите от подобни анализи са все още оскъдни. 

Българското изследване върху смесените напитки-пивни миксове, техните свойства и състав беше представено в научен доклад по време на VІI-таНационална конференция по хранене, проведена във Варна. Проучването е реализирано от проф. д-р Габриела Маринова, проф. дтн Валентин Бъчваров, проф. д-р Страхил Берков и е фокусирано върху състава на смесените напитки тип Radler на 3 пивоварни компании в България. Изследването е проведено в отговор на нарасналото търсене на природни продукти за здравословния режим на хранене, което се дължи на по-високите изисквания на потребителите и желанието им да разберат повече за консумираните от тях храни и напитки. Всеизвестен факт е, че пивото се произвежда от натурални съставки с по-ниска калоричност от другите алкохолни напитки, а редица научни източници на информация свидетелстват за благотворното му влияние върху общото физиологично състояние на човека при умерена консумация.

Според изнесените данни от научния доклад смесените напитки на основата на пивото запазват всички негови качества. Така например антиоксидантната им способност е съизмерима с тази на филтрираните пива и безалкохолните напитки, предлагани на нашия пазар. Освен на пивото, това свойство на радлерите се дължи още и на използваните сокове. Според резултатите от изследването на българските учени антиоксидантният капацитет на миксовете тип радлер у нас е в диапазона 1197  - 727 mmol/l, еквивалент на витамин С. Съдържанието на полифеноли варира в границите 57,4 mg/l – 35 mg/l, в зависимост от степента на охмеляване на пивото, което е вложено в продукта. Съставът му в изследваните марки миксове е между 50% и 39%, а екстрактното им съдържание е в граници 7,36-10,25%.

Алкохолното съдържание е 2,02 – 1,25 обемни% - два пъти по-ниско от светлото пиво, четири пъти по-ниско от виното и около десет пъти по-ниско от спиртните напитки. Именно този факт прави смесените напитки на основата на пиво изключително подходящи за горещия сезон.

Интересни са и резултатите, получени за съдържанието на захари в радлерите – монозахариди, дизахариди и тризахариди, вложени за овкусяване, както и продукти от ферментационния процес на пивото, анализирани с газова хроматография/мас спектрометрия. От монозахаридите най-голямо е съдържанието на глюкоза, която вероятно е продукт от ферментацията на пивото или от вложен глюкозо-фруктозен сироп.

При бирените миксове пивото има значително влияние върху вкуса, цвета, съдържанието на алкохол и физико-химичната стабилност. Безалкохолната съставка допълва индивидуалния характер и специфичност на напитката, за да се постигне общо хармонично възприятие. Водата трябва да е с качествата на питейна вода, без патогени и бедна на кислород.

Бирените миксове са резултат и от модерната тенденция за приготвяне на коктейли с пиво. Навсякъде по света иновативните бармани се стараят да представят нови и различни варианти за напитки на своите клиенти. Когато добавят бира в списъка на потенциалните съставки в разнообразието от коктейли, възможностите са почти безкрайни.

Темата за смесените напитки на основата на пиво явно предизвиква вниманието не само на българските изследователи. През м. септември във Виена ще се проведе Международен симпозиум за бирените миксове, по време на който учените от  Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и Селскостопанска академия ще представят резултатите от научния си доклад.

Любопитни факти:

Несъмнено „бащата“ на смесените напитки е „Radler – равни части от отлежало пиво и лимонада. Буквалният превод на думата е „колоездач“, а изобретяването му се дължи на баварския пивовар и гастроном Франц Кюглер през 1922 година. След хубав летен ден в неговия ресторант „Кюглер Алм“, на юг от Мюнхен, пристигнали много колоездачи и тъй като запасите от пиво започнали да привършват, той разредил пивото с лимонада, за да има за всички желаещи. В днешно време „Radler се пие не само в Бавария, но и в цяла Германия, Австрия, Белгия, Испания, България, Чехия, Словакия, Полша, Хърватия, Унгария, Литва, Словения, Северна Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния и редица други страни.

Статията е прочетена: 4203 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди