Публикувана от Надя Недева на 29 Януари 2012
![]() | Необходими продукти 4 яйца 1 ч.ч. захар 1 ванилия 1 к.ч. стафиди 1 к.ч. орехи 1 к.ч. алкохол 2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.ч. кисело мляко 3/4 ч.ч. олио за глазурата: 3 ч.л. олио 1 1/2 млечен шоколад |
Стафидите се накисват в алкохола. Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Добавя се олиото на тънка струйка. След това киселото мляко със содата и се разбърква хубаво. Добавя се на части брашното. Формата за кекс се намаслява и се изсипва малко от тестото, поръсват се от добре изцедените стафиди, и орехи, след това тесто, пак ядки, и най-отгоре малко тесто. Кексът се пече в загрята на 180 градуса фурна, като се следи да не се изгори. След като се изкара кекса, във фурната се слагат в купа олиото и шоколадът, да се разтопи. Като изстине кекса, се залива отгоре с шоколадовата глазура. Други варианти за шоколадова глазура |