www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Велина Стойкова на 18 Ноември 2013

Коледна торта

Необходими продукти
за блата:
6 яйца
120 гр. пудра захар
2 с.л. какао
120 гр.брашно
1 бакпулвер
ванилия

за шоколадовия крем:

400 гр.цедено кисело мляко
150 гр. шоколад
ягоди

за масления крем:
140 гр. масло
300 гр. пудра захар
1 с.л. прясно мляко

За блата: Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Брашното се смесва с какаото, бакпулвeра и ванилията и се пресява. Брашнената смес се прибавя постепенно и при постоянно бъркане към яйцата до получаване на хомогенна смес. Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30мин., след което се оставя да изстине добре.

За шоколадовия крем: Шоколадът се разтапя на водна баня. Цеденото мляко (на стайна температура) се добавя към шоколада и се бърка до получаване на хомогенна смес. Ягодите се нарязват.

За масления крем: Маслото се разбива и към него постепенно се добавят захарта и млякото, докато продуктите се смесят напълно. Блатът се разрязва на 3 и се редят ред блат, ред шоколадов крем и ред ягоди. Отгоре и отстрани тортата се намазва с масления крем, след което се слага фондан (рецепта за фондан).