Публикувана от Az-gotvia .bg на 24 Февруари 2015
Необходими продукти около 1 - 1,100 кг брашно 20 г. мая 500 мл хладка вода 1 непълна с.л. сол 3 с.л. олио 3 яйца 2 с.л. кисело мляко 80 г краве масло белени слънчогледови семки ленено семе сусам | |
Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата. Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно). След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три части (едната малко по-голяма) + малко тесто за украсата. Първата част се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено краве масло и се нарязва на 8 правоъгълника. Навиват се на руло и се слагат по краищата на намазана с масло тава на разстояние едно от друго. Леко се притискат. Втората част се разточва на кръг и се нарязва като торта на 8 парчета. Намазва се с масло и всяко парче се навива на кифличка от широката страна към върха. Кифличките се слагат между рулата. Третата част се разделя на 3 топки, всяка се разточва, намазва се с масло, слагат се една върху друга и се поставят в центъра на тавата. Предварително от това тесто може да се остави малко и да се направят 8 малки топчета, които да запълнят ако са останали празнини около парчетата. Накрая от отделеното тесто направете топченца и ги оформете като грозд, също и листенце и дръжка. Намажете с останалото краве масло. Оставете питата да втаса. Намажете я с разбито яйце, поръсете сусам по желание на част от парчетата. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути). |