www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 06 Април 2014

Козуначена пита

Необходими продукти
20 г мая
700 г брашно
1 ч ч топло прясно мляко
100 мл вода за маята
50 г разтопено масло
щипка сол
120 г захар
2 яйца без един жълтък
ванилия
цветни захарни пръчици

100 г течен шоколад и сусам

Маята се разтваря във водата с 1 с л захар и 1 с л брашно и се оставя да шупне. Сипва се в брашното, добавяме прясното мляко, разбитите яйца със захарта, сол, ванилия, разтопено масло. Замесва се меко тесто и оставяме на топло да втаса 40 мин.

Премесваме и се разделя на две равни части. Половината тесто се разделя на 3 големи и една по малка топка. Трите се разточват на дълги ленти, намазват се с течен шоколад и се навиват на фитил. Сплитат се трите фитила на плитка. Малкото топче се поставя в средата на тава с хартия за печене, край него се поставя като венец плитката. Оставя се още 20 мин. да бухне, намазваме с разбит с малко олио жълтък и поръсваме със захар, сусам, захарни пръчици. Печем в загрята фурна 180 градуса 35 мин. Да ви е сладко !

От втората част се приготвят Козуначени венчета