Публикувана от umit ebazer на 09 Март 2012
Необходими продукти За блата: 5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци 1 чаена чаша захар 1 чаена чаша брашно 5 с.л. разтопено масло 3 с.л. какао За крема, пълнежа и напояване на блатовете: 500 гр (1 опаковка) Маскарпоне 200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване 4 с.л. захар 4-5 с.л. Нутела ½ чаена чаша силно кафе За украсата: 200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване 1 с.л. захар около 100 грама сурови лешници | |
Белтъците, заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер, заено с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява с какаото и се прибавя лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква до хомогенизиране с шпатула. Добавя се маслото и се разбърква. На два пъти към жълтъчната смес се добавят белтъците и полека се разбъркват. Сместа се изсипва във форма за торта, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да излезе суха. Блатът се оставя да изстине, освобождава се от формата и се разрязва на три части. Кремът се приготвя като маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбива с миксер на пухкав крем. Добре охладената сметана се разбива заедно с 1 с.л захар на твърда пяна. Сметаната се прибавя към маскарпонето и се разбърква с шпатула. Следва сглобяване на тортата: Първата част от блата се полива равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напръсква се с 1/3-та от кафето и се намазва с предварително леко загрятата в микровълнова или на водна баня (за да се размаже по-лесно) Нутела. Отгоре се разпределя 1/3 от крема и се покрива с последния блат, който се напръсква с останалото кафе и се намазва с останалия крем, който се разпределя и отстрани на тортата. За украсата изпичаме лешниците за около 5-10 минути, след това ги счукваме и с тях се покрива страничния борд на тортата. Поръсваме и малко кафе за по-добър ефект. |