www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от umit ebazer на 09 Март 2012

Палачинкова торта с ябълки и шоколадов крем

Необходими продукти
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
3 яйца
250 г брашно
1 с.л. масло
1 щипка сол

За ябълковата плънка:

3 ябълки
1 к.ч. захар
1 с.л. масло
1/2 к.ч. вода

За шоколадовата плънка:
300 мл. прясно мляко
3 жълтъка
100 г захар
1 с.л. нишесте
2 с.л. какао

От прясното мляко, яйцата, брашното, разтопеното масло и солта се разбива палачинково тесто с консистенция малко по-рядка от боза. От тестото се пекат палачинки до изчерпване на количеството. От посочените продукти би трябвало да се получат около 10-12 палачинки.

След това се приготвя ябълковата плънка. Ябълките се почистват от дръжките и семките, обелват се и се нарязват на дребни парченца. Задушават се в масло до омекване и се заливат с водата и захарта. Всичко се разбърква и престоява на котлона, докато се получат сиропирани ябълки.

Накрая се приготвя шоколадовият крем. За целта жълтъците и захарта се смесват в тенджерка и се поставят на тих огън. Бъркат се непрекъснато, докато сместа побелее. След това към нея се прибавят какаото и нишестето  и се разбъркват. На тънка струйка внимателно се добавя прясното мляко. Кремът се бърка непрекъснато, докато започне да се отделя от стените на съда.

Накрая в купа се слага фолио и се слага една палачинка, крем, пак палачинка, втория крем и така докато свършат продуктите /трябва да завършим с палачинка, която ще е основата на тортата/, като оставяме малко от шоколадовия крем за намазване. Оставя се хладилник да стегне. След около 2 часа се обръща от купата и се намазва с останалия шоколадов крем.