www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Radka Petrova на 04 Март 2012

Туршия - Дунавска салата

Необходими продукти
за сиропа:
9 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
5 ч.ч.захар
1 ч.ч. едра сол

зеленчуци:
2 кг. камби
2 кг. моркови
1 малка обикновена зелка
1 карфиол /цветно зеле/
6 зелени домата
листа целина /кервиз/
1 с.л. натриев бензоат

В голям съд (леген) слагаме продуктите за сиропа и разбъркваме да се разтопят захарта и солта. В сиропа поставяме нарязаните зеленчуци и целината, оставяме за една нощ като разбъркваме продуктите добре. Отначало сиропът е малко за зеленчуците, но после ги покрива. На другия ден редим салатата в буркани /три литрови/, а сиропът разбъркваме с 1 с.л. натриев бензоат и наливаме в бурканите, запечатваме с найлонови капачки.