www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Radka Petrova на 03 Март 2012

Сладка пита - за прощъпулник

Необходими продукти
мая за хляб /колкото орех/
щипка сол
щипка захар
2 ч.ч.топла вода
брашно - да стане по-гъсто от боза. Оставя се на топло да втаса /това ние наричаме квас/

4 яйца
4 с.л. захар
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио /масло/ за намазване
1 жълтък
1 с.л. мед

Размиваме маята в топлата вода, поставяме солта, захарта и брашно да стане по-гъсто от боза и оставяме на топло да втаса кваса. Отделно разбиваме яйцата, захарта, киселото мляко и олиото и изсипваме в кладенче от брашно. Прибавяме втасалия квас и замесваме меко тесто, подмисаме с олио и оставяме на топло да втаса. След като е втасало тестото правим топчета и поставяме /редим/ в намазана с олио тавичка. Оставяме да втасат. След това намазваме топчетата с жълтък и печем в предварително загрята фурна. След изпичането завиваме питката с кърпа да се задуши. Когато изстине мажем с мед.