www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 20 Февруари 2012

Гозба с шарени кюфтенца

Необходими продукти
за кюфтетата:
500 г кайма
1 стрък зелен лук
1 каф.чашка ориз
1 червена пиперка
млян черен пипер и сминдух на вкус
олио или зехтин
1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз
брашно за овалване

за соса са необходими:
1 глава лук
1 морков
1 ч.лъж.червен пипер
1 щипка лют червен пипер
1 кубче зеленчуков бульон
няколко зрънца черен пипер
2 суп.лъж. брашно
1 суп.лъж. нарязан магданоз за поръсване

Приготвяме кюфтенцата, като замесваме каймата, с нарязан зелен лук и червена пиперка. Добавяме ориза. Подправяме каймата с черен пипер и сминдух на вкус. Добавяме и 1 суп.лъж.нарязан магданоз. Оформяме малки кюфтенца (с големина на орех) и овалваме в брашно. В олио или зехтин запържваме леко готовите кюфтенца.

Добавяме 1 глава лук, настърган на ситно ренде и морков нарязан на колелца, с 2-3 суп.лъж.вода за да не прегори лука. Прибавяме щипка лют червен пипер, 1 ч.лъж. сладък червен пипер и зърна черен пипер. Поръсваме и 2 с.лъж. брашно. Наливаме малко водичка и прехвърляме всичко в огнеупорна тенджерка с капак. Доливаме около 1 литър вода (или по-малко според предпочитанията за количество на гозбата). Натрошаваме 1 кубче зеленчуков бульон и готвим с капак във фурна до готовност на кюфтенцата и сгъстяване на соса. Готовата гозба поръсваме с нарязан пресен магданоз. Може при поднасяне да гаранираме с картофено пюре.