Публикувана от Живка Андонова на 30 Януари 2012
![]() | Необходими продукти 1 л. вода 1 к. ч. олио 800 гр. брашно 12 яйца 100 гр. захар За ваниловия крем: 2 л. прясно мляко 12 с.л. брашно 6 жълтъка захар на вкус 3 ванилии 1 пакетче краве масло ( 125 гр. ) |
Водата се слага в тенджера заедно с олиото и захарта, щом заври се добавя брашното, сваля се от котлона и се бърка енергично с дървена лъжица, докато брашното поеме всичката вода и се получи гладко тесто. Оставя се да изстине и след това към него се добавят яйцата, отново се бърка докато се получи тесто с еднородна консистенция. В намаслена тава се шприцоват еклерите, аз ги правя във форма на пръчици и се пекат се на 200 – 220 градуса. Щом са изпечени всичките еклери се изчакват да изстинат, изрязват се по дължина от едната страна и се пълнят с ванилов крем, който се приготвя по следния начин: Млякото се сварява и подслажда на вкус. Жълтъците се разбиват и смесват с 300 мл. от млякото и брашното. Трябва да се получи гладка смес, която се сипва бавно и на тънка струя при непрекъснато бъркане в млякото, слага се на котлона и се вари на слаб огън докато се сгъсти. Накрая се слагат ванилиите и кравето масло. По желание еклерите може да се полеят с течен шоколад. |