Публикувана от Nikolai Lukov на 29 Януари 2012
![]() | Необходими продукти около 1 до 1,5 кг. кайма (която е хубаво да бъде смес от свинско и телешко месо) 1-2 глави лук сол черен пипер чубрица средата на 2-3 филии стар хляб 2 яйца около 250-300 мл бира за плънката: около 150-200 гр. кашкавал 100 гр.топено сирене 2-3 печени чушки 2-3 лъжици царевица около 200 гр. пушено месо по избор 3-4 гъби 3-4 кисели краставички |
Смесва се каймата със ситно нарязаният лук, подправките, яйцата и накиснатата в бира и изцедена среда от хляба. Оставя се настрани да си почине и да се поемат ароматите от каймата, докато бъдат нарязани ситно продуктите за плънката. От каймата се правят късове с големина на яйце, сплескват се с ръце и се слага по една лъжица плънка. Оформят кръгли кюфтета. Нареждат се в тавичка и се сипва чаша бира и малко олио. Пекат се на 200 градуса докато се зачервят. Към течноста, която се отделя при изпичането се добавя малко царевично нишесте и се получава сос, с който се поливат кюфтетата при сервиране. Може да се овалят в галета и да се изпържат. Гарнитурата може да е различна според желанието. |