www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Живка Андонова на 26 Януари 2012

Домашно сирене

Необходими продукти
7 л. прясно мляко
1 с.л. мая за сирене
1 к. ч. едра сол

Прясното мляко се стопля до 35-37 градуса. Към млякото се добавя маята и се разбърква, изчаква се 1 час, за да се стегне. Нарязва се и се изсипва в мокър тензух като се добавят и 2 литра студена вода. Изчаква се 4 часа да се изцеди, след което се притиска с тежест. След 1 час се изважда от тензуха, слага се в тава, нарязва се и се поръсва с едра сол ( 1 к. ч. ).

След като престои 12  часа, сиренето се слага в съдът, в който ще се съхранява постоянно, заедно с отделената от сиренето саламура и солта.