Публикувана от Надя Недева на 24 Януари 2012
![]() | Необходими продукти 1 яйце 1 жълтък 100 гр. пудра захар 200 гр. мазнина (краве масло или мас) 400 гр. башно лимонова есенция или лимонова кора Необходими продукти за крем-пълнежа: 500 мл. прясно мляко 4 жълтъка 40 гр. брашно 150 гр. захар 1 ванилия или лимонова кора |
Мазнината се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се последователно лимоновата есенция, жълтъка, цялото яйце и брашното. Омесва се тесто. Полученото тесто се раделя на 32 топчета. За оформянето на кошничките се използват малки къдрави формички, намазнени с масло. Взема се едно топче от тестото, слага се на дъното на формичката и с пръсти се разтила по дъното и стените и. Нареждат се в предварително затоплена тава и се пекат до бледо розово. Приготвяне на крема: Прясното мляко, жълтъците, захарта и брашното се смесват. Всичко се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Прибавя се ванилията или лимоновата кора. Кошничките се пълнят с крема докато е горещ. Оставя се да изстине. |