www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Надя Недева на 24 Януари 2012

Кошнички - II вариант

Необходими продукти
1 яйце
1 жълтък
100 гр. пудра захар
200 гр. мазнина (краве масло или мас)
400 гр. башно
лимонова есенция или лимонова кора

Необходими продукти за крем-пълнежа:
500 мл. прясно мляко
4 жълтъка
40 гр. брашно
150 гр. захар
1 ванилия или лимонова кора

Мазнината се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се последователно лимоновата есенция, жълтъка, цялото яйце и брашното. Омесва се тесто.

Полученото тесто се раделя на 32 топчета. За оформянето на кошничките се използват малки къдрави формички, намазнени с масло. Взема се едно топче от тестото, слага се на дъното на формичката и с пръсти се разтила по дъното и стените и. Нареждат се в предварително затоплена тава и се пекат до бледо розово.

Приготвяне на крема:
Прясното мляко, жълтъците, захарта и брашното се смесват. Всичко се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Прибавя се ванилията или лимоновата кора. Кошничките се пълнят с крема докато е горещ. Оставя се да изстине.