www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 22 Януари 2012

Къпана баница

Необходими продукти
7 бр. яйца
1-2 щипки сол
брашно
маргарин
сирене
подсолена вода

От яйцата, солта и брашното се замесва меко тесто. Разделя се на 14 топчета. Оставят се да починат за малко (около 15 мин.). От всяко топче се разточва кора с големината на тавата в която ще печем баницата, корите се нареждат една върху друга, като между тях се слага чиста хартия, за да не залепнат. След като са готови всички кори, се слага на котлона тава с подсолена вода да заври и се приготвя още една с подсолена вода, но студена.

Първата кора се слага в намазана с мазнина тава, без да се обработва. Кората също се намазва с мазнина. Втората кора се потапя във врялата вода за няколко секунди, вади се и веднага се потапя в студената подсолена вода, вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора. По същия начин се обработват и останалите кори, като всяка от тях се маже с мазнина, след като се сложи в тавата.

През 3-4 кори се поръсва обилно със сирене. Последната кора се слага, без да е обработена като останалите във вряща и студена вода. Баницата се пече в предварително загрята умерена фурна, докато се зачерви. След като се извади от фурната не се поръсва с вода, защото ще спадне.