www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 29 Юни 2011

Пълнени гъби

Необходими продукти
1 кг гъби печурки (по-едри), 150 гр шунка или бекон, 150 гр кашквал, 50 гр краве масло, сол, зехтин (или олио), черен пипер, пресен копър, джоджен или мащерка (по желание).

Избират се по-едри гъби, около 20 на брой. Измиват се и пънчетата се отстраняват,  защото ще се ползват за плънката.

Гъбите се нареждат в тава за печене с качулките надолу и се посоляват. В облата част на гъбата се поставя парченце краве масло. Налива се около 1 ч.ч. вода, след което се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до полуготовност (около 20 минути).

Пънчетата се нарязват на ситно. В дълбок тиган се загрява зехтина и се задушават нарязаните пънчета. Когато са полуготови се добавя нарязаната на ситно шунка и подправките. Остранява се от огъня.

Гъбите се изваждат от фурната. Сокът, който се е събрал в тях при печенето се излива.  Сместа за пълнежа се разпределя равномерно във всички гъби. Отгоре се слага парченце кашкавал, за запечатване. Ако е необходимо се налива още малко вода в тавата и се пекат се до златисто на кашкавала.
Поднасят се като предястие или мезе.