Публикувана от Az-gotvia .bg на 15 Януари 2012
Необходими продукти 1 1/2 ч.ч. брашно 1 пакетче краве масло (125 гр.) 1 яйце 1 с.л. захар 4 с.л. прясно мляко 1 с.л. ром или коняк 1 ч.л. бакпулвер За пълнежа: 3-4 ябълки 2 с.л. кафява захар 1 с.л. мед 1 с.л. краве масло 1 с.л. ром или коняк захар за поръсване | |
Брашното се пресява с бакпулвера. Към него се добавят краве маслото (нарязано на кубчета) и захарта и се разбиват в кухненски робот. След това се прибавят яйцето, ромът (коняка) и прясното мляко. Разбиват се докато се оформи меко тесто, изважда се и ако е лепкаво се добавя още малко брашно. Тестото се разточва и се разстила на дъното и по стените на тавичка за пай с диаметър около 25-28 см. Оставя се в хладилник за около 1/2 час и през това време се обелват ябълките и се нарязват на филийки. В тенджерка се загряват краве маслото, захарта, медът и ромът (конякът). Изсипват се ябълките и се задушават няколко минути докато омекнат. Изваждат се от сиропа и се оставят да се охладят. Ябълките се подреждат върху тестото и се посипват със захар. Паят се пече в предварително загрята фурна при 180°C за 30-40 минути. След като се охлади отгоре се полива със сиропа, в който са се задушавали ябълките. |