Публикувана от Теодора Николова на 07 Януари 2012
Необходими продукти 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.ч. свинска мас 1 равна ч.л.сода бикарбонат около 400 г брашно 1 1/2 кутийки локум орехи (по желание) пудра захар за поръсване ванилия | |
Оставяме маста за известно време на стайна температура, докато омекне. Загасяваме содата в киселото мляко, прибавяме пресятото брашното и маста и замесваме меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Откъсваме малка топка от тестото и я разточваме на тънък лист. Нарязваме листа на малки триъгълници (основата им да е около 4-5 см). В основата на всеки триъгълник поставяме парченце локум и завиваме под формата на кифличка. Подреждаме локумките в тава (не е нужно да я намазняваме), на разстояние една от друга. Печем до порозовяване в предварително загрята до 170-180 гр. фурна. Изваждаме готовите локумки от тавата, докато са още топли и ги поръсваме с пудрата захар, към която сме ароматизирали с малко ванилия на прах. Топлите локумки поемат повече пудра захар от леко охладените и съответно стават доста по-сладки. |