Публикувана от Шери Курт на 28 Декември 2011
![]() | Необходими продукти 10 кг домати 1 кг чушки 1 кг моркови 3 глави лук 1 глава чесън 1 с.л. босилек 1 с.л. риган 300 мл олио 100 г захар или 1 ч.ч. мед сол и черен пипер |
В дълбока тенджера нарязваме на дребно доматите, чушките, морковите, лука, прибавяме и обелените скилидки чесън, босилека и ригана, наливаме 500 мл вода и слагаме на огъня да ври. След като поври 30-40 минути махаме от огъня и оставяме да поизстине. Прецеждаме в гевгир и отцедената вода изхвърляме, а отцедените домати слагаме в дълбок съд и пасираме с пасатор на пюре. В тава слагаме олиото и загряваме, сипваме доматеното пюре, добавяме захарта и варим до желаната гъстота. Малко преди да свалим от огъня подправяме със сол и черен пипер. Като поизстине пълним в буркани и стерилизираме 10 минути. Използваме соса за пици, спагети, лазаня и други ястия, изискващи доматен сос, също може да се консумира и като лютеница. |