Публикувана от Шери Курт на 22 Декември 2011
![]() | Необходими продукти продукти за блата: 5 яйца 15 с.л. захар 15 с.л.брашно 1 ванилия 1 бакпулвер продукти за крема: 6 яйца 1 ч.ч. захар 1 л прясно мляко нишесте - за сгъстяване на крема 100 г стафиди 100 мл ром орехи - натрошени |
Разбиваме яйцата с миксер, добавяме захарта, след 5 мин. брашното с бакпулвера и накрая ванилията. Получената смес изсипваме в подвижна форма за печене с диаметър 24 см. Като се опече (блатът е станал с височината на формата) изваждаме от формата и изрязваме капаче не повече от 1см, вътрешността издълбаваме внимателно и разбъркваме с крема. Накисваме предварително стафидите в рома. Жълтъците за крема разбиваме със захарта до побеляване и разреждаме сместа с чаша от прясното мляко. В тенджерка изсипваме сместа със 100 мл прясно мляко. Бъркаме докато се карамелизира и започваме да прибавяме останалото мляко на малки порции. Щом всичко се хомогенизира, при непрекъснато бъркане добавяме и яйчената смес. Накрая сгъстяваме крема с нишесте, разтворено във вода. Бъркаме, докато се сгъсти. Оставяме карамеления крем да се охлади, след което го разбъркваме с разбитите на сняг белтъци и добавяме орехите.След како сме разбъркали крема с натрошените трохи от блата, напълваме получената смес в блата, слагаме капачето и намазваме с готова карамелена глазура (може и с шоколад) и украсяваме с карамелчета. |