www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 22 Декември 2011

Торта карамел

Необходими продукти
продукти за блата:
5 яйца
15 с.л. захар
15 с.л.брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

продукти за крема:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
нишесте - за сгъстяване на крема
100 г стафиди
100 мл ром
орехи - натрошени

Разбиваме яйцата с миксер, добавяме захарта, след 5 мин. брашното с бакпулвера и накрая ванилията. Получената смес изсипваме в подвижна форма за печене с диаметър 24 см. Като се опече (блатът е станал с височината на формата) изваждаме от формата и изрязваме капаче не повече от 1см, вътрешността издълбаваме внимателно и разбъркваме с крема.

Накисваме предварително стафидите в рома. Жълтъците за крема разбиваме със захарта до побеляване и разреждаме сместа с чаша от прясното мляко. В тенджерка изсипваме сместа със 100 мл прясно мляко. Бъркаме докато се карамелизира и започваме да прибавяме останалото мляко на малки порции. Щом всичко се хомогенизира, при непрекъснато бъркане добавяме и яйчената смес. Накрая сгъстяваме крема с нишесте, разтворено във вода. Бъркаме, докато се сгъсти. Оставяме карамеления крем да се охлади, след което го разбъркваме с разбитите на сняг белтъци и добавяме орехите.След како сме разбъркали крема с натрошените трохи от блата, напълваме получената смес в блата, слагаме капачето и намазваме с готова карамелена глазура (може и с шоколад) и украсяваме с карамелчета.