www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 19 Декември 2011

Медена коледна къщичка

Необходими продукти
3 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 с.л. канела
1 с.л. джинджифил по желание
1/2 ч.л. смлян карамфил
настъргана кора от портокал (лимон)
1/4 ч.л. сол
1 яйце
90 г краве масло
150 гр. кафява захар
1/2 ч.ч. мед

За слепване:
1 белтък
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок

За украсата:

бадеми, бонбони, пудра захар

Размекнатото краве масло се разбива с кафявата захар с миксер до пухкав крем. Прибавят се яйцето, 1 с.л. вода, медът, канелата, джинджифила, карамфила, солта и портокаловите корички. Всичко се разбива и постепенно се добавя брашното. Полученото тесто се слага в хладилник за поне 2 часа, увито в найлон. Тестото може да стои в хладилника до 3 дни.

След като се извади от хладилника се оставя за 10 минути да се отпусне. Разстила се лист хартия за печене и върху него се разточва на пласт с дебелина около 5 мм половината от тестото. С подготвените шаблони се изрязват частите на къщата - две странични стени, предна и задна страна, два правоъгълника за покрив и комин, както и елхички, изрязани с форма за сладки. Пекат се в загрята на 180 С фурна за 10-15 минути, докато потъмнеят съвсем леко по краищата.

За основа на къщичката в кръгла тава се изпича остатъка от тестото.

За глазура и слепване:

С миксер се разбива белтъкът, добавят пудрата захар и лимоновият сок. Разбива се докато се получи гладък крем. Когато са напълно изстигнали частите за къщичката се слепват с глазурата. Използва се сладкарски шприц. Стените се залепват и се слагат върху основата, където също се слага от сместа и се придържат леко докато се стегнат. Нанася се глазура по ръбовете, където ще застане покривът и се поставя, като се притиска няколко минути. Всички процепи се запълват с глазура. Поставя се глазура на покрива, върху която залепих обелени и сцепени на две бадеми. Може да се ползват също дребни бисквити, бонбони или корнфлейкс.  Залепя се коминче, врата. Глазурата се оставя да изсъхне около 15 минути. За украса използвах още бонбони и пудра захар.