www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Гергана Коджабашийска на 16 Декември 2011

Питката на леля Ленче

Необходими продукти
2 яйца
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая
250-500 гр. вода (количеството вода варира според това колко голяма искате да е питата, но не трябва да е повече от 500гр.)
50 гр. разтопено краве масло или маргарин (макар че според проучванията е вреден)
сирене

Замесва се тесто. Оставя се да втаса. Замесва се още веднъж и се разделя на три топки. Разточва се първата топка. Намазва се с краве масло и се поръсва със сирене. Разточва се втората топка и се поставя върху първата. Отново се намазва с краве масло и се поръсва със сирене. По същия начин се постъпва и с третата топка. След това с остър нож се прави кръг точно в средата на разточените и наредени един върху друг листове. Този кръг ще послужи за център на питката. Останалата част се нарязва равномерно като слънце. В предварително намазана с олио тава се поставя първо топката, която се оформя от изрязания малък кръг. Останалите парчета тесто се навиват като кифла и се нареждат в тавата около малката топка. След като се наредят парчетата, тестото се оставя отново да втаса, докато не се скрият дупките между отделните парчета. Пече се на 200 градуса.