Публикувана от Надя Недева на 11 Декември 2011
![]() | Необходими продукти за маслено тесто: 300 гр брашно 125 гр краве масло 3 с.л. прясно мляко 1 яйце 1/2 пакетче бакпулвер щипка сол 4 с.л. захар за плънката: 500 гр сини сливи 3 с.л. овесени ядки 1/2 ч.ч. кафява захар 100 гр орехи (или кайсиеви ядки) 1/2 ч.л. канела щипка настъргано индийско орехче |
Брашното се пресява заедно с щипка сол и бакпулвера в купа. Прибавя се кравето масло, нарязано на ситно и разбитото яйце със захарта. Замесва се меко тесто, като се прибавя постепенно и студеното прясно мляко. Тестото се слага за 30 мин в хладилник, загънато с домакинско фолио. Сливите се нарязват на половинки, като се махат костилките. Тестото се разточва с диаметър по-голям от този на тавата за да може да се образува ръбче. Посипва се с овесените ядки и се подреждат сливите с вътрешността нагоре, като се застъпват леко. Във вътрешността на сливите се поставят четвъртинки орехови ядки или по една кайсиева ядка. Паят се поръсва с кафявата захар и с канела и настъргано индийско орехче. Пече се в предварително загрята фурна около 1 час, до готовност. Поднася се поръсен със смлени орехови ядки. |