www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 23 Април 2023

Козуначета с шоколад за Великден

Необходими продукти
40 г. прясна мая
170 г. захар
сол
ванилов екстракт
3 яйца
80 г. масло
4 супени лъжици олио
120 мл прясно мляко
около 600 г. брашно
200 г шоколад

Оставяме маята да шупне заедно с 50 мл от млякото в чаша на топло място - около 10 минути. През това време, на котлона, смесваме маслото със захарта, останалото мляко и ваниловия екстракт, за да се разтворят и смесят. Активираната мая се поставя в голяма купа, добавя се сместа от мляко, захар и масло и после се добавя олиото, предварително разбитите яйца и брашното. Бъркаме добре с кухненска шпатула. След като се превърне в хомогенна смес започваме да месим. За да получим мек козунак накрая, е много важно да месим тестото за не по малко от 10 минути. След това оставяме тестото на топло място, покрито с кърпа за 2 или повече часа. След това втасване, месим отново, с намазненин ръце. Аз започнах да "бия" тестото в плота за около 5-10 минути, докато не стане по-разтегателно. Отново се оставя настрани с кърпата отгоре за 1 или 2 часа. Докато втасва, можем да нарежем всичкия шоколад на малки парченца. Когато козуначеното тесто отново се е надигнало, можем да го разделим на 4 равни части, всяка от които разделяме на 3 равни части, за да оплетем плитки. Всеки "кичур" се разстила - трябва да бъде плосък, но не прекалено тънък. По средата посипваме тънка линийка с шоколад. С пръсти, залепваме двата края, така че да се получи нещо като дълъг цилиндър с плънка по средата. Правим така с всяка част на козуначето и след това сплитаме на плитка. Разтягаме я лекичко и завиваме в кръгче. Може да поръсите със захар, по желание. Печем на 180 градуса. При нас се запекоха отгоре много бързо, но не бяха изпечени отвътре. Ако се наложи, може да поставите бял лист хартия отгоре докато се пекат, за да не изгори коричката и да може да се изпекат равномерно.