www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 14 Март 2023

Вкусни милинки

Необходими продукти
500 г брашно
20 г прясна мая
1 яйце
150 мл прясно мляко
100 мл топла вода
1 ч.л. оцет
1 с.л. захар
150 г сирене
100 мл олио
10 г краве масло (парченце)

Общото олио за топене при оформяне на топчетата и запържването на заливката отгоре да е 110 мл

Маята + захарта разбърквам до течен вид, добавям след това 2 с.л. брашно и топлата вода. Оставям я на топло да се активира до шупли. В дълбока купа сипвам прясното мляко, разбитото с вилица яйце, оцета, солта и 2 с.л. олио. Брашното го добавям на части, докато замеся меко тесто. Оставям го на топло да втаса и удвои обема си.

С намазнени ръце от тестото оформям топчета, колкото орех и ги редя в тава с хартия за печене. Поръсвам ги със сиренето и оставям за 20 минути на топло. Втасват втори път, но вече в тавата.

В съд запържвам 1 с.л. брашно + щипка сол в сгорещеното олио. Към него добавям малко парченце краве масло. Докато е още горещо поливам всички милинки в тавата. Слагам ги в предварително загрята фурна на 180°. При мен пекох 30 минути. След като се изпекат ги намазвам с краве масло и покривам с кърпа за 10 минути. Поднасям ги топли с кисело мляко, компот или с кой каквото желае.