www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 14 Август 2022

Кифли с майонеза с пълнеж-локум

Необходими продукти
майонеза - 200 г
мая -1 ку
бче брашно – 1 кг. общо за тестото и за набрашняване на плота
сол - 1 ч.л
захар – ½ ч.ч.
прясно мляко -500
мл яйца - 1 бр. цяло + 1 яйце за намазване отгоре
локум

В прясното мляко слагаме захарта и 5 с.л. от брашното. Размиваме с ръце маята. Разбъркваме с лъжичка. Покриваме с кърпа да шупне. Прясното мляко трябва да е леко топличко. Пресяваме брашното в купа. Вътре правим кладенче и слагаме 1 цяло яйце. Добавяме шипка сол. После слагаме и майонезата. Като шупне маята, прибавяме и нея вътре.

Замесваме меко тесто. Оформяме го на топка. Слагаме го в тава. Покриваме го с кърпа да втаса за 1 час. Делим на 3 части. Набрашняваме си плота и разточваме на голям кръг с помощта на точилка. Режем на 12 триъгълника. В широката част слагаме локум. Навиваме от широката част към върха на триъгълника. Нареждаме кифлите на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Втасват 30 мин. на топло покрити с кърпа. Разбиваме си 1 яйце и намазваме всички кифли. Печем на 180 градуса до готовност.