www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 14 Август 2022

Сиропиран тиквеник с ядки и стафиди

Необходими продукти
1.500 кг настъргана тиква
220 г захар
1ч.л канела
180 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
120 г ядки – орехи и лешници смлени
100 г стафиди
120 г стопено масло
400 г кори за баница
пудра захар

Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка, за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

Две по две намажете корите с масло с цедка, сложете плънка от тиква в единият край – тясната страна, отгоре ядки и стафиди. Завийте на рула и ги подредете в тава, намазана с масло. Подредите едно до друго рулата. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна за около 35 минути.

Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете за още 2-3 минути. Режем на парчета, като изстине леко. Сервирайте тиквеника леко охладен, поръсен с пудра захар.