www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 12 Юли 2022

Питка със семена

Необходими продукти
1 белтък (жълтъкът оставям за намазване)
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
300 мл хладка вода
1 с.л. захар
1/2. кубче прясна мая
3 с.л. брашно за маята
500-600 г брашно, пресято
1/2 ч.л. сол
олио за намазване на корите
1-2 с.л. семена в тестото

В купа слагам 1/2 от пресятото брашно. В друг съд слагам купчето мая + захарта и разбърквам енергично до течно състояние на маята, добавям и 3 с.л. от брашното+1/2 от топлата вода. Разбърквам добре и оставям да се изпълни със балончета, което е индикатор за активирана мая. Готовата мая добавям към брашното, добавям и останалите съставки в купата, + солта.

В началото сместа бъркам с лъжица, а когато стане по-трудно бъркането изсипвам върху плота и меся с ръце вече. По време на самото омесваме добавям по малко от останалото брашно и меся до меко тесто. Оставям в омазнената купа тестото за половин час да почива и удвои обема си. Пак с малко брашно върху плота го омесвам и започвам оформянето на питката.

Отделих едно топче за център на самата питка, а останалото го разделих на четири. От всяка топка разточих кора, намазвам я със олио обилно и така ги редя в поднос една върху друга. Последната не мажа. Внимателно ги поставям върху плота и режа на триъгълници с големина по свое усмотрение. Всеки триъгълник внимателно навивам на кифлички, които подредих около централната топка. Така подредени, оставих да втасват втори път, до изпъкване на тавата. Това става пак около 30 мин в топло помещение.

Когато питката е изпълнила тавата я намазвам с отделения жълтък, смесен с няколко капки олио и прясно мляко. Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180° за около 30 минути. За да не прегори по желание покривам с алуминиево фолио и пека още 15 мин до окончателното изпичане на питката. Вадя готовата питка върху скара заедно с тавата за около пет минути, след това я оставям без тава пак върху скарата, покрита със кърпа.

Питката става мека, пухкава и вкусна!