www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 06 Юни 2022

Пасирана спаначена супа

Необходими продукти
2 чаени лъжички зехтин
1 среден на големина картоф, обелен и нарязан на кубчета
1/2 среден лук, ситно нарязан
1 стрък целина, ситно нарязан
2 скилидки чесън, смлени
2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
2 чаши обезмаслено мляко
200 гр торбичка бебе спанак
Прясно смлян черен пипер на вкус
Сметана
Пълнозърнест хляб

Тази супа от пресен спанак е питателна и вкусна. Освен това е лесна за приготвяне и може да бъде готова за около 30 минути, което я прави идеален лек обяд или чудесно предястие за вечеря.

Тази супа има брилянтно зелен цвят, понеже половината от пресния спанак се запазва и се смесва в супата след готвенето и. Това е страхотен трик, който също така помага да се запазят всички хранителни вещества, които могат да се открият в пресния спанак. Тази рецепта също е доста универсална - може да направите топла и привлекателна супа за зимата, но е и много лека, така че е подходяща и за лятото. Можете да и се насладите за обяд с някаква гарнитура или да я сервирате с пълноценна вечеря за семейството. А ако все още не сте намерили хубав пресен спанак за приготвянето на тази страхотна супа, във фантастико нова брошура ще откриете такъв, който освен, че е на намаление, но и е българско производство.

Независимо кога ще решите да я ядете, тази супа е още по-вкусна, когато се сервира с пресен хрупкав пълнозърнест хляб. Добавете хапка обезмаслена заквасена сметана или обикновено кисело мляко и ще стане невероятно вкусна. Ако искате да сервирате тази супа за вечеря, имайте предвид по-леки протеини като гарнитура като сотирана или печена риба, пилешко или свинско.

Рецепта:

  1. Започнете с приготвянето на всички съставки, като ги сортирате и нарежете. В голяма тенджера загрейте олиото. Запържете лука и чесъна докато не станат златисти, като в последствие добавете за запържване картофа и целината за 5 минути.
  2. Добавете пилешкия бульон и двете чаши обезмасленото мляко. Оставете да заври, покрийте и оставете да къкри на тих огън за около 10 минути. В последствие разбъркайте само половината от спанака, покрийте и оставете да къкри още 10 минути.
  3. След като са минали 10-те минути, оставете ястието да се охлади леко, след което прехвърлете супата в блендер. Работете на 2 партиди, ако е необходимо, за да не прелива горещата супа в блендера, докато пасирате. Като алтернатива може да се използва и потапящ се блендер, за да се смеси супата в тенджерата. Добавете останалия пресен спанак към супата и пасирайте докато сместа не стане напълно гладка.
  4. Овкусете за подправки и сервирайте, може да липсва сол или малко черен пипер. Гарнирайте супата с брускета или пълнозърнесто хлебче, добавете една лъжица сметана, и нещо зеленичко за красота (коприва, мента, броколи). Сервирайте докато супата е още топла.

Вариации на рецептата

  • Ако искате да направите тази супа без млечни продукти и веган, просто заменете млякото със соево, бадемово мляко или друго немлечно мляко и използвайте зеленчуков бульон или вода.
  • Тази супа лесно се адаптира към други билки, както пресни, така и сушени. Опитайте с малко целина, див лук, магданоз или смлян кимион.