www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 31 Юли 2021

Чабата

Необходими продукти
500 г брашно
10 г сол
10 г захар
420 мл топла вода
20 г прясна мая
1 с.л. зехтин
брашно за поръсване

Разтворете маята във водата. В купа смесете брашното, солта и захарта. Налейте водата с маята и сипете зехтина. Разбъркайте на гладко лепкаво тесто – първо с миксер, после с ръка продължете. Тестото започва да се отделя леко от стените на купата. Ще има еластичност, гладкост и блестящ цвят. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло да втаса. Тестото ще утрои обема си и ще образува големи шупли.

Сложете лист хартия за печене в тавата на фурната, обилно поръсени с брашно. През средата повдигнете стеничка от хартията. Втасалото тесто го разделете на две части. Оформете го на продълговати хлебчета и ги поръсете с брашно. Оставете ги отново за малко да втасат, не повече от 20 минути. Загрейте тавата във фурна на 200. Печете до готовност.