www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 31 Юли 2021

Хляб с моцарела

Необходими продукти
За тестото:
200 г брашно + 1,2 с.л брашно за кваса
4 гр. суха мая
1 голямо яйце
80 мл топло прясно мляко
20 г захар
1 щипка сол
30 г меко краве масло

За чесновия сос:
2-3 скилидки чесън смачкан
1 ч.л захар
1 ч.л майонеза
1 разбито яйце
10 г меко краве масло

За пълнеж:
150 г моцарела – нарязана на тънки парченца.

Размиваме маята в прясното мляко. Млякото трябва да е топличко. Вътре в него слагаме и захарта и 2 с.л брашно. Оставяме да шупне. В брашното правим кладенче и слагаме продуктите. Замесваме тесто. Оставяме на топло покрито с кърпа да втаса. Делим го на 4 топки. От всяка топка с точилка върху набрашнен плот се разточваме кръг. Така и с др. част от тестото. Редим в тава, покрита с хартия за печене.

По оригинална рецепта се оформя с ръце кръг с диаметър 24-25 см. - плосък кръг - хляб. Натискайки го с ръце или с точилката излиза и въздуха, мехурчетата от втасалото тесто. С нож не до края режем по вертикала и хоризонтала линии така че да се прекъснат. В прорезите мушкаме нарязани на тънко парченца моцарела. За чесновият сос всички съставки ги объркваме с в малка купичка. С четка мажем от соса върху хлебчетата. Печем в загрята на 180 гр. фурна. Ядем още топло.