www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Peti A на 31 Юли 2021

Мляко с два вида грис и сладко от вишни

Необходими продукти
Сладко от вишни – ½ ч.ч
Грис от ориз – ½ ч.ч
Грис от пшеница – 1/3 ч.ч
Захар – 2/3 ч.ч
Домашно прясно мляко – 1 л.
Краве масло – 1 с.л
Ванилия – 1 пакетче

В тенджера на котлона слагаме млякото и захарта да заврят. Млякото завира и захарта се стопява. Намаляваме котлона. Изсипваме постепенно гриса и двата вида и бъркаме непрекъснато с телена бъркалка. Кремът трябва да стане гладък и еднороден. Да се бърка енергично, защото може да останат бучици. Към края прибавяме маслото и ванилията и бъркаме. Сгъстява се крема, но не прекалено, защото като го пресипем в купичките ще стегне още. Гъст, но не прекалено, по-скоро почти сгъстен, но рядък. Още горещ сипваме в купички. Зависи от грамажа на купичките от рецептата ще излязат между 7 и 10 купички – големи за крем. Заглаждаме още горещия крем – мляко с грис. Трябва да сме бързи защото ще се сгъсти и стегне. Сипваме го врял. Отгоре след като сме го насипали в купичките слагаме сладко от вишни по 1 ч.л. Оставяме да изстине и слагаме в хладилника. Като изстине покриваме с фолио всяко кремче.