www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 28 Декември 2020

Понички с пудра захар

Необходими продукти
2 ч.ч. вода
80 г. краве масло
4 жълтъка пресни
1 пакетче суха мая
1 ванилия пакетче
3/4 ч.ч. кристална захар
1 кг.брашно приблизително
пудра захар за поръсване

Замесваме тестото, като в тенджерка наливаме водата (2 ч.ч.), прибавяме маслото (80 г.) и кристална захар (3/4 ч.ч.). Нагряваме докато захарта се разтвори във водата и маслото се разтопи. Дръпваме тенджерката от котлона и ръсваме ванилията. разбъркваме и оставяме получения сироп да се охлади, да стане леко топъл на пипане. Тогава слагаме жълтъците (4 бр.) и суха мая ( 1 пакетче). Ръсим брашно и замесваме меко, не лепнещо тесто. Намазваме тестото с олио и завиваме с найлон да втаса. Втасалото тесто, разточваме върху набрашнена повърхност, на кора с дебелина не по-малко от 0,5 милиметра. Изрязваме понички (като средната част събираме и после отново разточваме), които слагаме в тава върху нарязани от хартия за печене квадратни листчета, поръсени с брашно. Наръсваме и поничките с малко брашно и завиваме с найлон да втасат. Когато са готови, изпържваме в умерено нагрято олио, като ги подхващаме заедно с листчетата и внимателно пускаме в олиото и махаме хартийките. Изпържваме поничките от двете страни до златисто . (Внимаваме олиото да не е много горещо, за да може да се изпържат и отвътре ). Готовите понички поръсваме с пудра захар. Получаваме приблизително 50 бр.понички, зависи и с каква формичка ще направим.